Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krmení štěňat

24. 3. 2012

Jak krmíme štěňata:

cca do 3 týdnů stáří bývají štěňátka jen na mateřském mléce, od tří týdnů se začínají přikrmovat. Dostávají kravské mléko a piškoty, kaše (ovesnou, rýžovou, krupicovou) a zhruba během jednoho týdne pak přejdou na granule, taktéž namočené v mléce.

Postupně se jim začnou granule namáčet jen v horké vodě - před podáním se do granulí může přidat studená voda, aby se granule podávaly teplé, ohřáté zhruba na tělesnou teplotu psa (38 - 39 °C). Krmí se 4x denně, v pravidelných intervalech.

Po převozu štěněte k novému majiteli je dobré ze začátku alespoň přibližně dodržovat obvyklé časy krmení. Typ granulí může být postupně pozvolna změněn. Dbejte prosím na kvalitu granulí! Jsou-li granule kvalitní, není potřeba žádných jiných doplňků stravy. Pokud chcete štěňátku cokoliv přidat, ať už mléčné výrobky, konzervy nebo mu přímo vařit, zvykejte ho na tuto změnu stravy postupně a po malých dávkách.

Granule je štěněti a i dospělému psu lepší podávat namočené, buď ve vodě či vývaru - je to pro něho lépe a rychleji stravitelné a nemusí tím pádem převážnou část vypité vody použít na nabobtnání granulí v žaludku. Dospělé psy je možné krmit buď jen jednou, nebo dvakrát denně. Krmení dvakrát denně, které jsme zvolili i my, má ty výhody, že pes není tolik nažraný a můžeme s ním pracovat kdykoliv přes den. Pokud se používají jako odměny granule, lépe se upravuje denní krmná dávka. Samozřejmě lze jako odměny používat i jiné pamlsky, lepší jsou nějaké menší a měkčí, aby je měl pejsek jako odměnu, ale příliš ho nerozptylovaly a vy jste pak mohli brzy pokračovat v dalším výcviku.

Je dobré štěně naučit, že žrát může až poté, co mu to dovolíte - to znamená, že štěně přidržíte, dáte mu misku na zem a až pak ho k ní pustíte. Hned od začátku zvykejte štěně na to, že máte právo mu do misky sahat. Je zbytečné mu misku brát a tím ho stresovat, štěně by pak mohlo získat pocit, že když si ji nebude bránit, příště mu ji třeba už nevrátíte. Vždy se mu snažte do ní něco dobrého přidat, ať si váš zásah do misky spojuje s něčím příjemným. Případně mu můžete misku na chvíli odebrat, vždy mu ale za to dejte nějaký pamlsek a vzápětí mu misku opět vraťte. Je rovněž dobré, pokud štěně naučíte, že k vám přiběhne s čímkoli, co právě žere (třeba s kostí), vy mu ji vyměníte za něco dobrého a pak mu ji zas vrátíte, tento nácvik je dobrý, pokud pes žere něco, co vy nechcete, aby žral - jednoduše mu to opět vyměníte za pamlsek, ale už mu to nevrátíte. Štěně se s tím takto lépe vyrovná, protože za to dostalo něco dobrého. Psa, který před vámi utíká s něčím v tlamě, stejně nikdy nechytíte a většina psů to raději spolkne, než by si to nechali jen tak sebrat.